Linkki: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011102614646620_ul.shtml

 

Keskiviikkona 26.10. Italiassa todella pahoja rankkasateita, jotka aiheuttaneet tulvia ja maanvyöryjä. Tämä hasardi on luonnonaiheuttama, eikä tälläisiä myrskyjä voida estää. Uutisen mukaan yhdeksän on kuollut ja viisi ihmistä on kateissa. Tälläinen hasardi ei ole kovin yleinen Italiassa, mutta näitä sattuu aina pari vuodessa. Hasardi luultavasti pystyttiin ennustamaan, niin kuin sateet yleensä, mutta uskon että meteorologit eivät osanneet aavistaa rajunilman tuovan tälläistä tuhoa. Pelastustoimet ovat käynnistyneet nopeasti ja toimivat hyvin. Viranomaiset ovat pyytäneet ihmisiä pysymään sisätiloissa ja välttämään autoilua.

 

Tälläisessä hasardissa on aina enemmän haittaa kuin hyötyä. Haitoiksi lukisin: aineelliset vahingot, kuten maanvyöryjen alle jääneet rakennukset ja sillat, joiden uudelleen rakentaminen on kallista. Lisäksi maassa on sähkökatkoja, sekä pahimpana useammat ihmiset ovat saaneet surmansa. Hyötyä hasardista saavat viranomaiset ja muut pelastajat, koska kun sama hasardi tapahtuu uudelleen, he tietävät mitä tehdä ja kaikki sujuu paljon paremmin. Toiseksi Italiassa voitaisiin ottaa oppia tulvien tuhoamista taloista. Ehkä talot pitäisi sijoittaa ja rakentaa niin, että ne eivät tuhoutuisi seuraavassa tulvassa.

Valitsin tämän hasardin, koska se sattui silmääni nopeasti ja tein työn kolmen kanjonin padosta, joka liittyy tulviin.

Uutinen ei itsessään ole mitenkään iso juttu, vaan on kirjoitettu vain tiedottaakseen kansaa ja niinkuin monissa hasardeja koskevissa uutisissa tässäkin painotetaan ihmismenetyksiä.